Voihan Sipilä! – tänään kaikki on viestintää

sipila

Oletko koskaan saanut tappouhkausta töittesi takia? Minä olen, muutamankin kerran. Silloin vastasin viestinnästä nykyisessä Danske Bankissa.

Syy uhkauksiin oli, että tietotekniikkaintegraatiossa ei mennyt kaikki ihan putkeen. Se on aivan totta! Mutta olisinko voinut tehdä asioita silloin toisin? Varmasti! Mutta itse tietotekniikkaongelmia en olisi pystynyt millään poistamaan. Siksi, kun joku tulee baarissa uhoamaan tai joku soittelee iltayöllä kännykkään, se pelottaa oikeasti. Ymmärrän siis täysin Sipilän huolen perheestään! Jos et ole itse vastaavaa kokenut, et pysty tuollaista tilannetta ymmärtämään.

Päätin ensin, etten kommentoi case Sipilä-Yle-Terrafame-Suomen Kuvalehteä, mutta Sipilän yksi Yleen lähettämä kansalaismielipide muutti mieleni. Sehän kuului:”Nyt jumalauta oli kyllä semmonen teko sinä sairaiden, eläkeläisten ja pienituloisten tappaja, että on kyllä nyt syytä käydä siellä korvien välissä pieni keskustelu, sen mötikän, jota myös aivoiksi sanotaan, että nautitko enää Kansan luottamusta.”

Sähköpostit, Some ja suora kommunikointi eivät selkeästikään sovi meille suomalaisille. Tuon kirjoittajaa en onneksi tiedä, mutta Sipilä-keskustelussa monet fiksut ihmiset kirjoittivat someen mitä käsittämättömiä kommentteja. Ja jos sattumalta olet jonkun puolueen aktiivi, kommentit olivat vielä hullumpia. Siksi suomalainen demokratia alkoi pelottaa!

Olemme hyväksyneet vihapuheen. Olemme hyväksyneet sen, että kaikkea saa haukkua Facebookissa, Twitterissä ja muuallakin. Negatiivisuus on normaalia. Miksi?

Pääministeri teki viime päivinä minun 28-vuotisen viestintäkokemuksen perusteella kaikki virheet, jotka viestinnässä ja median kanssa voi tehdä. Hänen suurin virheensä oli, ettei hän myöntänyt tai nähnyt mitään väärää omassa toiminnassaan. Sen tekemällä keskustelu olisi jo ohi ja suurimmat vauriot olisivat jääneet syntymättä.

Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että jokaisella merkittävällä poliitikolla, yritysjohtajalla ja muilla mielipidevaikuttajilla pitää olla avustaja, asiantuntija tai muu viestinnällinen pallottelukumppani. Jokainen meistä tekee useinkin viestinnässä virhearvion. Jokainen meistä tekee joskus jopa kaikki kolme viestinnän perusvirhettä: luulee olevansa kaiken keskellä, katsoo asioita vain omasta putkesta tai yrittää selittää samalla tarinalla kaikkialle. Siksi olkapään vieressä pitää olla joku, joka kysyy vielä kerran, oletko varma tuosta! Kannattaako sinun ihan oikeasti lähettää se viesti numero 19 sille samalle toimittajalle!

Ja mitä kokemattomampi viestijä, sitä tärkeämpää se tuki on.

Olemme Nobicommsissa keskustelleet viimeisen vuoden aikana yli 300 suomalaisyrityksen kanssa ja johtopäätöksemme on, että suomalaiset eivät ymmärrä viestinnän tärkeyttä. Ei ymmärrä pääministerimmekään. Jos hän ymmärtäisi, hänellä olisi apua tukenaan. Ja maailma on muuttunut Sipilän yritysjohtaja-ajoistakin: tänään johtaminen on vain pieni osa viestintää.

Olen jo muutamassa yhteydessä esittänyt, että meidän pitää saada Suomeen lisää mediakoulutusta. Sosiaalisessa mediassa jokainen meistä on ”toimittaja”, ”julkaisija” ja ”journalistin eettisten ohjeiden tulkitsija”, pelottavan usein jopa esitutkija, syyttäjä ja tuomarikin.

Jotkut ovat tässä muita arvovaltaisempia, jos ovat vaikka sattumalta tulleet valituiksi eduskuntapuolueen puheenjohtajaksi. Mutta puolueen jäsenkirja tai yrityksen toimitusjohtajan titteli ei tee ihmistä yhtään mediaviisaammaksi ilman ymmärrystä tai koulutusta. Ja sen valitettavasti huomaa nyky-Suomessa.

Meillä on aivan liikaa medialukutaidottomuutta. Meillä on aivan liikaa some-uhoa. Meillä on aivan liikaa vihapuhetta.

Joulu tulee, voisimmeko ottaa järjen käteen ja unohtaa negatiivisuuden?

Pelkään, että olen pienessä vähemmistössä unelmineni kanssa.

Hannu Vuola

Kirjoittaja on viestinnän moniottelija ja median sekakäyttäjä. Ja tämä blogi sisältää normaalisti tuotesijoittelua.

 

Ps. Sipilää on kritisoitu siitä, että hän ei voi viestiä noin, koska on pääministeri eikä yritysjohtaja. Väärin! Vuonna 2016 ei yksikään yritysjohtajakaan voi viestiä noin! Kaikki on viestintää!